Recenzie: Paper Towns de John Green

Subiectul:

   Quentin Jacobsen si-a petrecut intreaga existenta iubind-o pe  Margo Roth Spiegelman de la distanta. Asa ca atunci cand ea deschide o fereastra si intra in viata lui, el o urmeaza. Dupa ce nebuna seara se termina, Q ajunge la scoala si observa ca Margo a disparut.

Parerea mea:

Pentru ca, dupa cum stiti si voi, John Green este in prezent unul dintre autorii mei favoriti, am decis ca este timpul sa citesc o noua carte scrisa de el. Pana acum am citit “Looking for Alaska”, “An abundace of Katherines” si “The Fault in Our Stars”, iar acum ca am citit si “Paper Towns”, mi-a ramas o singura carte de-a lui John de citit, ci anume “Will Greyson, Will Greyson”. Cum deja m-am obisnuit foarte mult cu stilul de scris genial al lui John, nu este nicio surpriza faptul ca aceasta carte a fost foarte buna.

   Atunci cand vine vorba despre stilul de scris, m-a incantat faptul ca mi-am dat seama cat de familiarizat sunt cu anumiti termeni, anumite figuri de stil pe care le foloseste John. Mi-ar fi placut sa citesc toate cartile lui in ordine cronologica, astfel incat sa am ocazia sa studiez modul in care a evoluat ca scriitor, dar eu le-am citit intr-o ordine complet random. Ceea ce am apreciat tot timpul la modul de scris al autorului, ceva probabil mentionat si in recenzile anterioare, este faptul ca imbina umorul cu tragedia, imbina purul adevar cu frumoasa fantezie si citatele care te pun pe ganduri cu glumele extrem de bune.

   Il avem in rolul principal pe Quentin, personaj care din punctul meu de vedere este extrem de asemanator cu Miles din “Looking for Alaska”. Ca personaj principal feminin si centrul atentiei pe tot parcursul romanului, o avem pe Margo, care este o alta versiune a personajului Alaska, din acelasi roman mentionat mai sus. Ei bine, nu ma surprinde prea mult faptul ca am gasit aceste asemanari, deoarece ambele romane trateaza subiecte oarecum comune. Dupa cum spun mereu, niciodata nu o sa gasesc un personaj feminin de care sa ma indragostesc in modul in care m-am indragostit de Alaska Young, dar cu siguranta Margo este un personaj interesant pe care l-am citit cu drag.

   De ce recomand acest roman? In primul rand pentru ca atunci cand il citesti pe John Green este ca si cand te-ai uita la un film super bun, care te captiveaza complet si care nu iti mai da drumul decat dupa ce se termina ( si uneori nici atunci). In al doilea rand, mereu am avut ceva de invatat dupa ce am citit un roman de-a lui John Green, iar “Paper Towns” cu siguranta nu a facut exceptie. John descrie realitatile crude ale vieti cu cea mai mare usurinta(ca si cum ar fi nimicuri) si o face intr-un mod care implica o sumedenie de glume si de remarci abstracte, care te fac oarecum sa pui problema undeva in planul doi.

   Avand in vedere toate cele mentionate, cred ca deja este destul de clar faptul ca recomand aceasta carte cu toata caldura. In primul rand este super fun de citit, nu te plictiseste, te mentine interesat, iar in al doilea rand, iti ofera lectii importante de viata de care probabil te vei lovi macar o data in viitor. Deci ce e de facut? Asteptati pana in toamna cand editura Trei o sa lanseze cartea, sau daca nu mai aveti rabdare, mergeti repede pe Okian.ro de unde puteti sa o comandati cartea in limba engleza la un pret super mic de numai 20 si ceva de lei. 

   John Green Today. John Green Tomorrow. John Green Forever.

5

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s