Recenzie: Ingerul Mecanic de Cassandra Clare

Subiectul:

TESSA GRAY, o adolescentă de şaisprezece ani, traversează oceanul pentru a-şi găsi fratele. Destinaţia ei este Anglia, în plină epocă victoriană, dar ceva terifiant o aşteaptă în Lumea de Jos a Londrei, unde vampiri, vrăjitori şi alte creaturi supranaturale bântuie străzile iluminate cu gaz.

   Numai vânătorii de umbre, războinici hotărâţi să scape lumea de demoni, menţin cât de cât ordinea în acest haos. Răpită de misterioasele Surori Întunecate, membre ale unei organizaţii secrete numite clubul Pandemonium, Tessa află curând că ea însăşi face parte din Lumea de Jos şi că este posesoarea unui talent rar: puterea de a se transforma, după propria-i voinţă, într-o altă persoană. Însă Magistrul, o figură misterioasă care conduce clubul, nu se va da în lături de la nimic pentru a face ca puterea Tessei să-i aparţină.

   Fără prieteni şi hăituită, Tessa se refugiază la vânătorii de umbre de la Institutul din Londra, care jură să-i găsească fratele dacă ea îşi va folosi puterea pentru a-i ajuta. Tessa descoperă că e fascinată, în aceeaşi măsură, de doi prieteni buni: James, a cărui frumuseţe fragilă ascunde un secret mortal, şi Will, cel cu ochi albaştri, ale cărui stări de spirit schimbătoare, alături de o ironie caustică îi ţin pe toţi la distanţă… pe toţi în afară de Tessa. Pe măsură ce căutarea lor îi atrage tot mai adânc în inima unei urzeli oculte care ameninţă să-i distrugă pe vânătorii de umbre, Tessa îşi dă seama că ar putea fi nevoită să aleagă între a-şi salva fratele şi a-şi ajuta noii prieteni să salveze lumea… şi că dragostea poate fi cea mai periculoasă magie.

Parerea mea:

Mi-a fost destul de greu sa ma apuc de aceasta carte deoarece eram prea obisnuit cu lumea din celalata serie a Cassandrei Clare, cea din “Instrumente mortale”. De mai bine de un an o tineam asa in biblioteca si ma holbam la ea, si chiar am incercat de vreo 2 ori sa o citesc dar renuntam dupa prima pagina pentru ca eram extrem de confuz. Ei bine, la inceputul lunii iulie am zis ca nu se mai poate si ca trebuie sa citesc odata si odata aceasta carte pentru ca iubesc prea mult stilul Cassandrei Clare si intelesesem de la foarte multa lume ca aceasta serie este chiar mai buna decat cealalta. Ei bine, am facut o decizie foarte buna pentru ca nu am renuntat, deoarece acest roman a fost extraordinar cap-coada.

    In primul rand, chiar daca se desfasoara in aceasi lume ca seria de baza, este cu totul altceva. Este adevarat ca si “Instrumente mortale” avea farmecul ei, cu acel feeling constant de rebelitate pe care-l oferea si cu cele mai badass personaje ever, dar cand vine vorba despre aceasta serie, farmecul este dat de cu totul altceva. Aici vorbim despre atmosfera, locatie, costume, gesturi, conduita. Totul este cu adevarat special, mai ales pentru mine care nu detineam prea multe informatii legate de lumea de la 1800. Ma gandeam inainte sa incep cartea ca exact acesta va fii factorul care imi va crea dificultati, dar s-a dovedit a fii factorul care m-a facut sa citesc cartea dintr-o rasuflare.

   In al doilea rand vorbim despre personaje, care sunt impartite cam in acelasi mod ca in seria de baza, dar totusi diferit. Ei bine chiar nu pot sa neg faptul ca Will este o alta versiune a lui Jace si ca nu imi place de niciunul dintre ei, dar asta este doar parerea mea. Jem mi se pare un personaj super si prin intermediul lui am reusit sa realizez mai multe conexiuni intre cele doua serii ale Cassandrei Clare. Chiar daca nu prea imi place Will ca personaj, este cu adevarat interesant sa citesti despre el. Tessa mi se pare un personaj ok, mediocru, exact cum este Clary. Evident ca daca stai sa faci o analiza mai amanuntita, o sa gasesti o sumedenie de asemanari intre cele doua serii, but ain’t nobody got time for that=)).

   Am regasit-o pe Cassandra Clare cu acelasi stil de scris special, dar imbunatit cu mult. Acum mai bine de 2 ani cand am citit prima oara “Orasul oaselor” nu prea stiam sa judec eu un stil de scris, crezand ca orice zboara se citeste (what?), dar acum imi dau seama cat de mult a evoluat Cassie de atunci pana acum. Din punct de vedere al actiunii, pot spune ca aceasta carte este plina de asa ceva, dar nu-i lipseste nici drama si nici romance-ul.

    Per total, cartea este extrem de buna, de palpitanta si de unique. Daca ti-a placut seria “Instrumente mortale” nu mai incape niciun fel de indoiala ca o sa iti placa mult si seria asta. Daca cauti ceva diferit, care sa imbine oarecum toate genurile, atunci “Ingerul mecanic” este alegerea perfecta. Chiar sper sa se faca un serial dupa aceasta serie pentru ca ar iesi ceva amazing. Pana atunci, trebuie sa ma apuc de volumul 2. Voi ce ziceti? Ati citit romanul? Pentru cei care nu, v-am convins ca asa ar trebui sa faceti?

5

3 thoughts on “Recenzie: Ingerul Mecanic de Cassandra Clare

  1. Daca Ingerul Mecanic te-a captivat atat de mult, crede-ma pe cuvant ca vei fi fascinat de Printul Mecanic, cat despre cartea a 3a nu am avut inca ocazia sa o citesc. Dar am aflat din diferite recenzii, ca este cea mai buna carte a Cassandrei de pana acum. 🙂

  2. Prin intermediul acestei serii m-am indragostit si eu de stilul Cassandrei :3. Nu-mi place de Tessa pentru ca e asa cum ai zis tu :)) nu prea suport genul asta de personaje, da imi place Will :))))

  3. Cartea a 3 a e intr-adevar cea mai cea din serie. Am reusit sa pun mana pe o varianta audio, citita minunat, si n-am mai putut-o lasa. Se intampla atatea lucruri la care nu ma asteptam incat la sfarsit am ramas speechless. Desi eu am fost si am ramas team Jem cam de pe la sfarsitul primei parti si pana la ultima fraza din serie, in ultima carte, Will a crescut mult in ochii mei. :))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s