Subiectul:
Inainte: Intreaga existenta a lui Miles “Pudge” Halter a fost un mare non-eveniment, iar obsesia lui pentru ultimele cuvinte ale personalitatilor l-a facut sa tanjeasca dupa “Marele Poate”. El se indreapta catre scoala cu internat Culver Creek (un loc nebun, instabil si orice dar numai plictisitor nu), iar viata lui devine opusul cuvantului “siguranta”. Asta pentru ca vecina lui de camin este Alaska Young. Superba, desteapta, amuzanta, auto-distructiva, ciudata si fascinanta Alaska Young, ea insasi fiind un eveniment. Ea il atrage pe Pudge in lumea ei, il indreapta catre “Marele Poate”, si ii fura inima.
Dupa: Nimic nu mai este la fel.
Parerea mea:
Aceasta carte l-a facut pe John Green oficial unul dintre autorii mei preferati. Am si restul cartiilor lui (Paper Town, An Abundance of Katherines si Will Grayson, Will Grayson) si abia astept sa le citesc. Am citit in aceasta vara The Faul in Our Stars, scrisa tot de Green si daca ati fost aici, stiti cat de mult m-a impresionat acel roman si cat de mult mi-a placut. Dar dupa ce am citit Looking for Alaska( pe care apropo, am citit-o dintr-o rasuflare), consider ca este mai interesanta si mai buna decat TFiOS.
Ador cartile sau filmele in care ni se prezinta un adolescent care merge la scoala cu internat. Nu stiu de ce, dar mi se pare interesant sa vezi cum personajul descopera o noua lume, plina de vicii, nedreptati, poate si greutati. Povestea este destul de simpla, cu o actiune presarata de multe glume dar si cu citate. Ce vreau sa spun prin citate? Autorul foloseste ultime cuvinte ale unor mari personalitati din literatura sau din razboaie, care sunt atat de bine plasate si de interesante, ca te fac sa te opresti din citit si sa te gandesti profund la ele. De exemplu: “I go to seek a Great Perhaps” sau “How will I ever get out of this labyrinth?”.
Cel mai mare plus adus acestei carti sunt personajele, care sunt atat de fascinante ca m-am indragostit de ele. Pudge este probabil personajul in care ma regasesc cel mai mult, deoarece este o fire timide si intr-un fel inocenta, ca mine. Este novice la tot ceea ce inseamna “activitati specific adolescentine”(ei bine, aici nu ne mai asemanam=)) ). Colonelul este cel mai funny personaj pe care l-am citit de mult timp incoace, dar si foarte interesant. Mi se pare extraordinar de puternic, bine construit si cu o dominanta de caracter care se bazeaza, evident, pe ironie.
Totusi, in aceasta carte am gasit cel mai fascinant personaj de roman pe care l-am citit, ci anume Alaska Young. Cartea este scrisa in asa fel, incat atunci cand Pudge a inceput sa se indragosteasca de Alaska, si eu am inceput sa ma indragostesc de ea. Chiar mi-as dori si eu o asa prezenta in viata mea, dar nu cred ca exista o fata ca Alaska. Pe tot parcursul cartii a fost atat de fascinanta, intriganta, cu o viata atat de intortocheata si totusi mereu plina de viata si de lumina. John Green are un talent deosebit la construit personaje feminine, avand in vedere cat de mult am adorat-o si pe Hazel din TFiOS. Un alt plus pe care l-a avut acest roman este faptul ca naratorul este de sex masculin. Ador Divergent, Hunger Games, Mortal Instruments si asa mai departe, dar m-am cam saturat de naratori de sex feminin in varsta de 16-17 ani. Este super sa vad aceasta noua perspectiva pe care am mai intalnit-o in “De veghe in lanul de secara” de J.D.Salinger.
De ce imi va ramane cartea asta intodeauna in minte? Deoarece m-a facut sa mi se umezeasca ochii(ha,ha). Pur si simplu nu am rezistat, pur si simplu mi s-a rupt sufletul si nu-mi venea sa cred ce se intampla undeva pe la jumatatea cartii. Merita citita de toata planeta aceasta carte, pentru ca este absolut fascinanta. Inca nu-mi vine sa cred ca am asteptat atat sa o citesc, dar mai bine mai tarziu decat niciodata.
In concluzie, acest roman m-a determinat sa citesc toate cartile lui John Green cat de curand, pentru ca mi se pare un autor deosebit. Cartea asta m-a facut sa-mi pun intrebari, mi-a oferit o noua perspectiva, m-a pus prin suferinte groaznice, fara de care probabil cartea nu ar fi fost la fel de buna si m-a invatat sa-mi pretuiesc prietenii. O sa apara in curand la editura Trei si chiar VA ROG sa o cumparati si sa o cititi pentru ca dupa aceea imi veti multumi mult timp! Daca nu mai aveti rabdare(eu asa as face), pe OKIAN in limba engleza cartea costa 20 si ceva de lei(watttttttttt?). John Green e un ZEU!
-G
Hai sa nu exageram, J.k.Rowling e o zeita 🙂 .Din cate am vazut toata lumea e disperata dupa John Green, nu am inteles eu care e faza cu autorul asta dar sigur una din cartile lui se vor afla in viitorul apropiat pe noptiera. Chiar sunt curios de ce e asa de laudat de toata lumea, aceeasi intrebare mi-am pus-o si la HP si stiti ce se intampla dupa asta 🙂 .
Super recenzie ( ca toate celelalte ) , spor la citit si celelalte carti care ti le-ai propus.
Mersi!
Pai J.K si J.Green scriu cu totul alt gen de carti, fiecare e zeu/zeita pe particica lui/ei de industrie:D. Ca J.K este zeita zeilor si a zeitelor si a tuturor…e cu totul altceva=))
Corect 🙂
Dupa ce am citit The fault in our stars mi-am dorit sa citesc si aceasta carte, dar inca nu am avut ocazia. Dupa recenzia ta “Merita citita de toata planeta aceasta carte” chiar sunt nerabdatoare sa o rasfoiesc.
yey ce ma bucur:D
Ce tare:-) 🙂 eu puteam sa jur ca actiunea se petrece in Alaska:-) 🙂 de aceea este titlul Looking for Alaska:-) , nici prin cao nu imi trecea ca era vorba despre o fata si o poveste de dragoste.
Imi poate da cineva un link, de unde sa pot cumpăra cartea, dar sa fie in romana ? Merci mult :’)
Elefant.ro, cauta acolo “cautand-o pe alaska”