Recenzie : Calul si baiatul de C.S.Lewis

https://i0.wp.com/www.raobooks.com/images/titluri/coperta_73_big.gif

Subiect :

Mare a fost surpriza lui Shasta să descopere că nu este fiul pescarului Arsheesh. Dar când Bree, un cal cuvântător, fuge cu el din crudul Calormen înspre tărâmul liniştit şi fericit al Narniei, unde domneşte marele rege Peter, Shasta se trezeşte cufundat în plin mister şi aventură, cum nici în vis nu îndrăznise să viseze.

Parerea mea :

Am inceput al treile volum al seriei “Cronicile din Narnia ” avand mari asteptari de la el , desi stiam ca autorul nu va dezamagi. De data aceasta protagonistul este originar din Narnia desi el nu stie la inceput. Este vorba de Shasta , un baiat care nu are o copilarire linistita , fiind batut si obligat sa munceasca de cel pe care il numea “tatal lui” . Pentru pescarcul Arsheesh , tatal lui Shasta , baiatul este ca un sclav insa totul se schimba in momentul in care primeste o vizita de la un om cu stare . A fost o surpriza pentru Shasta sa afle ca Arsheesh nu este tatal lui , si indata ce l-a cunoscut pe calul oaspetelui lor , pe nume Bree au parasit tinutul Calormen cu gandul de a se indrepta spre tinutul indepartat al Narniei.

In drumul lor spre Narnia , Shasta si Bree se  intalnesc cu o fata care era insotita de calul ei vorbitor Hwin. La fel ca si Shasta , printesa Aravis este in cautarea libertatii , ea incercand sa evite o casatorie aranjata. Printre temele principale din “Calul si baiatul” se numara increderea , loialitatea si respectul. Shasta si Aravis au destine asemanatoare si , in ciuda faptului ca , initial , se detesta unul pe celalalt , ei invata pe parcurs sa aiba incredere unul in celalalt.

La un moment dat intamplarile parca au fost desprinse din romanul lui Mark Twain , “Print si cercetor”. Ajuns in cetatea Tashbaan , Shasta face cunostinta cu printul Corin dupa ce este luat de niste oameni si dus la castel ,fiind confundat cu printul Corin. Cei doi au fost surprinsi sa vada ca seamana leit unul cu celalalalt.

Susan , Lucy si Edmund Pevensie ( protagonistii celui de-al doilea volum ) au o aparitie scurta in calitate de escorte ale printului Corin. Si de aceasta data Narnia este pusa in pericol insa este salvata la timp datorita lui Shasta care ii anunta de atacul care a fost planuit asupra Narniei. Rabadash impreuna cu supusii lui sunt hotarati sa-i atace pe locuitorii Narniei , insa in urma unei lupte puratate in Anvard acestia sunt infranti. Ce este o carte din ciclul Narnia fara Aslan? Bravul animal apare de cateva ori declansand evenimente si antrenand personajele intr-o anumita directie. Sunt absolut sigura ca Aslan nu ma va dezamagi niciodata.

Sfarsitul a fost unul fericit la fel ca in basme. Fiecare a primit ceea ce a meritat , Shasta s-a ales cu o intreaga familie , pentru ca defapt printul Corin era fratele lui geaman , iar Rabadash a fost pedepsit pentru planurile sale marsave.

Ceea ce nu mi-a placut a fost faptul ca actiunea nu s-a petrecut mult timp in Narnia. Cei doi copii impreuna cu caii lor vorbitori , Bree si Hwin , au calatorit foarte mult prin desert , iar acesta a fost descris foarte pe larg . Cred ca doar in ultimele 50 de pagini actiunea s-a desfasurat in Narnia. Din aceasta cauza , acest volum primeste din partea mea 4,5/5 , dar asta nu inseamna ca nu mi-a placut foarte mult 🙂

Citat : “Precum o nestemata ramane nestemata chiar si in gunoi de-i ingropata , tot astfel varsta si intelepciunea sunt trasaturi ce trebuie respectate chiar si de josnicele peroane ale supusilor nostrii.”

-A

One thought on “Recenzie : Calul si baiatul de C.S.Lewis

  1. Nici mie nu imi place cand nu se petrece in Narnia…cand protagonistii sunt pe alte meleaguri. Eu mai am de citit ultimul volum Ultima batalie, dar o sa ies pe afara, pt ca prea ma tenteaza si nu vreau sa il dau gata:-) sunt curioasa, Jill si Eustace sunt protagonisti din nou in acest ultim roman, asa cum scrie pe descrierea de pe verso

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s